Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0297-563540
  • info@vanderschot.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

24-01-2018

Beter een lage spaarrente, dan geen spaargeld (meer)

Sparen loont niet meer, dus dan maar zoeken naar een andere bestemming voor het geld. Zo kun je denken, alleen is dat niet de juiste insteek.

Al jaren zitten de spaarrentes op een zeer laag niveau. Er zijn verschillen tussen de diverse banken, maar de verschillen zijn vaak te klein om over te stappen. Het maakt namelijk maar weinig uit als je 0,1 procent meer spaarrente kunt krijgen. En dan nóg is niet gegarandeerd, dat die bank volgende week ook nog steeds die iets hogere rente biedt. 

De periode met de lage rentes uitzitten?

Sparen is natuurlijk gewoon een manier van geld opzij zetten met relatief weinig risico. Want een bank kan wel omvallen, maar door het Depositogarantiestelsel van de Nederlandse overheid heb je hoe dan ook een garantie tot 100.000 euro. Met een en/of rekening heb je zelfs een garantie tot 200.000 euro.
En natuurlijk kun ervoor kiezen om het geld op andere manieren beter te laten renderen, maar daar kleven weer risico’s aan. Beleggen in aandelen, op een beleggingsrekening of in Bitcoins is echt heel wat risicovoller. Kiezen voor beleggen zou je dan ook alleen moeten overwegen voor geld dat je de komende jaren niet nodig hebt.

Wanneer kiezen voor beleggen in plaats van sparen?

Voor het beleggen in aandelen of via beleggingsfondsen wordt vaak gekozen voor geld dat bestemd is voor een doel op langere termijn. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het vormen van een kapitaal ter aanvulling op het pensioen of om het huis mee af te lossen. Want over bijvoorbeeld 20 jaren gerekend maak je met beleggen statistisch gezien een beter rendement in vergelijking met sparen.
Dat zegt natuurlijk niets over de toekomst, maar is gebaseerd op het verleden. En voor een korte periode van bijvoorbeeld een klein aantal jaren kunnen de alternatieven voor het sparen echt een te groot risico vormen. Overweeg je om te beleggen? Laat je dan goed adviseren.

Investeren in Bitcoins in plaats van sparen?

Er komt steeds meer belangstelling voor Bitcoins en andere cryptomunten. Maar pas hiermee op! De koersen zijn zeer bewegelijk en van factoren afhankelijk waar je moeilijk de vinger op kunt leggen. In één dag kan de waarde met 20 procent stijgen, maar van een daling met hetzelfde percentage moet je ook niet opkijken. De toekomst van de cryptomunten is moeilijk of zelfs helemaal niet te voorspellen. Wees dus voorzichtig met investeringen hierin.

Geef je spaargeld in ieder geval niet uit omdat het sparen toch niets meer oplevert. Ook zonder een rendement op het geld is het een prettig gevoel om een kapitaal(tje) achter de hand te hebben. Hogere spaarrentes gaan een keer weer komen, maar wanneer durven wij niet te zeggen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens