Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0297-563540
  • info@vanderschot.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

02-01-2018

Auto beschadigd op de parkeerplaats. Wat nu?

Je parkeert jouw auto onbeschadigd op een parkeerplaats, en bij terugkomst is jouw auto beschadigd. Hoe gaan verzekeraars hiermee om? Volgt er een uitkering?

Het repareren van een autoschade loopt vaker in de duizenden euro’s dan in de honderden euro’s. En of een verzekeringmaatschappij die schade zal vergoeden is natuurlijk afhankelijk van de vraag voor welke polis destijds werd gekozen. De meest irritante schades zijn uiteraard parkeerschades waarbij de dader gevlogen is.
Maar ook als de verzekering er dekking voor biedt kost het je in de meeste gevallen geld.

Keert de autoverzekering uit bij een parkeerschade?

Met de meest uitgebreide WA casco autoverzekering (all-risks) heb je gewoon dekking. Maar wanneer je destijds gekozen hebt voor een verzekering met een beperktere dekking, draai je zelf op voor de schadelasten.
Het claimen van de schade op de autoverzekering gaat wel ten laste van de opgebouwde schadevrije jaren. Je raakt namelijk in één keer vijf schadevrije jaren kwijt. Daarom kan het verstandig zijn eerst na te gaan of de premieverhoging, die daarvan misschien het gevolg is, wel opweegt tegen de schade. Want de extra te betalen premie kan de schadelast overtreffen, gerekend over meerdere jaren.

In sommige gevallen kan een autoverzekeraar de schade vergoeden zonder dat je dat merkt in de premie. Dat is vaak het geval bij autoverzekeringen die een zgn. 'bonusgarantie' kennen. In dat geval verlies je wel een aantal schadevrije jaren, maar merk je dat (volledig) niet in de korting. 

Vanaf welk bedrag kan het claimen op de autoverzekering uit?

Helaas is hier niets zinnigs over te zeggen. Automobilisten die al vele jaren geen schade geclaimd hebben, zullen vaak niet geconfronteerd worden met een premieverhoging in het volgende jaar. Automobilisten die nauwelijks of geen schadevrije jaren hebben, zullen geconfronteerd worden met een ruime verhoging van de premie. Bij schade doe je er verstandig aan om na te vragen wat de premiegevolgen zijn bij het claimen. 

Na het afwikkelen van de autoschade kun je jouw verzekeraar alsnog verzoeken om de schade voor eigen rekening te nemen. Je betaalt de verzekeraar in dat geval de uitgekeerde schade terug. Maar let op: bij de meeste verzekeraars heb je daar maar een beperkt aantal maanden de tijd voor. 

Of je dient het in bij het Waarborgfonds

Je kunt je claim ook indienen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit is een stichting gefinancierd door de gezamenlijke verzekeraars. Op onze website vind je daar bij het kopje 'schades melden' alle formulieren voor. Bij schade aan jouw auto, veroorzaakt door een onbekend motorrijtuig, kun je dus met jouw claim terecht bij deze stichting. Houd er wel rekening mee dat er een eigen risico geldt van 250 euro. De schade moet veroorzaakt zijn door een motorrijtuig. Dus met schade door vandalen kun je niet bij het Waarborgfonds terecht. Ben je WA casco verzekerd? In dat geval kan de verzekeraar voor jou de schade indienen bij het fonds.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens