Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0297-563540
  • info@vanderschot.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

19-10-2018

Premies overlijdensverzekering soms fors verlaagd.

Gemiddeld worden we steeds ouder. Dit heeft invloed op de premie van de overlijdensrisicoverzekering, maar niet op de bestaande verzekeringen. Zou oversluiten interessant zijn?

Een overlijdensrisicoverzekering keert het verzekerd bedrag uit bij overlijden van de verzekerde vóór de einddatum. Vaak wordt de premie bij het afsluiten gelijk voor de gehele looptijd vastgelegd. Er zijn overigens ook overlijdensrisicoverzekeringen met een stijgende premie. Maar welke vorm je ook hebt, mogelijk kan het interessant zijn om de verzekering op te zeggen en een nieuwe af te sluiten. Maar let op! Daar zitten wel wat valkuilen bij! Wij leggen uit hoe het zit.

Wat kost de overlijdensrisicoverzekering?

In de afgelopen jaren is de premie voor de overlijdensrisicoverzekering flink gezakt. Volgens recent onderzoek gaat het daarbij om percentages die kunnen oplopen tot zelfs 55 procent. Ook blijkt dat de verschillen in de premie tussen de verzekeraars onderling ook steeds groter worden. Hierdoor kan het vaak verstandig zijn om een nieuwe verzekering af te sluiten en de oude te beëindigen.

Door het ouder worden zou het normaal gesproken niet slim zijn om de oude overlijdensrisicoverzekering te vervangen door een nieuwe, maar door de premiedalingen is het zeker de overweging waard.

Waardoor is de premie gezakt?

Er zijn meerdere redenen, maar twee redenen zullen vooral het verschil maken. Ten eerste worden we steeds ouder. Hierdoor wordt het risico voor de verzekeraars kleiner en kunnen ze dus een lagere premie in rekening brengen. Ten tweede zit er nu geen provisie meer verwerkt in de premie. Want verzekeraars mogen in deze verzekeringen geen vergoeding meer verwerken voor de adviseur. Tegenwoordig moet de adviseur deze kosten los in rekening brengen. Maar ook als deze kosten mee worden gerekend, zijn de kosten van een nieuwe overlijdensrisicoverzekering vaak beduidend lager dan die van de verzekering die jaren geleden afgesloten is.

Niet altijd is het slim om de overlijdensrisicoverzekering in te ruilen

Bij het afsluiten van deze verzekering krijg je ook een gezondheidsverklaring voorgeschoteld. Aan de hand van de antwoorden op medische vragen wil de verzekeraar inschatten of je een verhoogde kans op overlijden hebt. Als dat het geval is kan de verzekeraar de aanvraag afwijzen of een hogere premie in rekening brengen. Wat dus ook precies de reden is, dat je nooit een oude verzekering moet opzeggen voordat de verzekeraar de nieuwe heeft geaccepteerd! Maar als jouw gezondheid niet verslechterd is, is het inruilen van de verzekering mogelijk een optie.

Zeg de oude verzekering dus pas op na acceptatie van de nieuwe polis

Zeg dus niet zomaar een bestaande overlijdensrisicoverzekering op. Het is namelijk nog maar de vraag of de nieuwe verzekeraar de aangevraagde verzekering omzet naar een polis. Om medische redenen kun je afgewezen worden, maar het is natuurlijk ook denkbaar dat je overlijdt voordat de nieuwe overlijdensrisicoverzekering is geaccepteerd. De kans hierop is natuurlijk klein, maar simpelweg niet uit te sluiten. Dus eerst de nieuwe aanvragen en pas, nadat de polis zonder voorbehouden is geaccepteerd, de oude beëindigen.

Nóg een adder onder het gras!
De huidige overlijdensrisicoverzekering is vaak gewoon per direct opzegbaar. Dat kan anders zijn als de verzekering gekoppeld is aan een hypotheek. Daarom, laten we eerst even overleggen. Dan gaan wij na wat de mogelijkheden zijn en zoeken daar dan de juiste verzekeraar bij. Dan kijken we gelijk of de hoogte en looptijd van de huidige overlijdensverzekering nog voldoende aansluiten bij jouw wensen van dit moment.

Hou er wel rekening mee dat er advies- en bemiddelingskosten verschuldigd zijn bij het begroten en afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Overigens zijn die echt niet zo hoog en we zullen die kosten vooraf duidelijk opgeven. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens