Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0297-563540
  • info@vanderschot.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

04-10-2018

Je gaat verbouwen. Is dat gedekt?

Huiseigenaren die zelf handig zijn kunnen goedkoop de eigen woning verbouwen, maar er kleven ook risico’s aan. Wat als er schade ontstaat aan het huis?

In meerdere opzichten brengt het zelf verbouwen risico’s met zich mee. In de allereerste plaats sluiten veel opstalverzekeringen de meeste schades, die tijdens verbouwing ontstaan, uit van dekking. Niet onlogisch. Want wanneer tijdens verbouwing bijvoorbeeld de keuken nog niet goed is geïnstalleerd  en alle onderdelen her en der in de woning staan, is het inbraak- en diefstalrisico aanmerkelijk groter. Een half opgemetselde muur kan ook bij een beetje wind al omwaaien. En wanneer tijdens het plaatsen van een dakkapel de woning nog niet 'waterdicht' is, zullen de meeste opstalverzekeraars schade door een onverwachtse regenbui niet willen vergoeden. Veel verzekeraar geven dan ook gedurende de verbouwing aanmerkelijk minder dekking. Goed om te weten.

Het huis en de inboedel beperkter verzekerd tijdens de verbouwing

Wordt jouw huis intensief verbouwd en woon je er tijdelijk niet? Ook dan kan de verzekeraar de dekking beperken. De woning staat immers aantoonbaar leeg? En dat kan inbrekers aantrekken.....
Daarnaast kun je door een verbouwing ook nog schade aanrichten aan onderdelen van het huis of aan de inboedel. Je verwijdert bijvoorbeeld een stuk muur, waardoor andere onderdelen van de woning beschadigd raken.

Snel doorgeven

Informeer ons zo snel mogelijk over een aanstaande verbouwing. Wij kunnen het dan opnemen met de verzekeraar(s) en nagaan op welke manier we toch voor een voldoende dekking kunnen zorgen. 

Is de aannemer goed verzekerd?

Laat je de verbouwing uitvoeren door een aannemer? Dan is het erg belangrijk na te vragen hoe de aannemer verzekerd is. Je moet er absoluut zeker van zijn, dat hij als aannemer een aansprakelijkheidsverzekering heeft, waarvan de premie betaald is. Dan zullen veel schades gedekt kunnen zijn.
Wat dan over blijft is de kans dat de aannemer tijdens de verbouwing de woning zelf beschadigt. Hij sloopt bijvoorbeeld een muur waardoor een deel van de woning verzakt. Voor die risico's kan de aannemer een zgn. CAR-verzekering afsluiten. Vraag desnoods de polissen op en de betaalbewijzen. En laat ze ons even zien, voor de zekerheid. Want het is de vraag of je een eerlijk antwoord krijgt van de aannemer, maar vraag het in ieder geval wel even na.

Schade ontstaan na de verbouwing

Bij een kostbare schade laat de verzekeraar vaak uitzoeken waardoor de schade is ontstaan. Als de schade veroorzaakt is door een recente verbouwing, is dit voor de verzekeraar vaak aanleiding om een nader onderzoek in te stellen. Want indien de schade inderdaad is ontstaan door de verbouwing, kan de verzekeraar een eventuele schade-uitkering verhalen op de verantwoordelijke aannemer.
De handige huiseigenaar die de verbouwing zelf heeft verricht kan daardoor een probleem hebben als de verzekeraar hem zelf ziet als de veroorzaker van de schade.

Met andere woorden

Ga je verbouwen, vraag dan bij de aannemer de polissen en betaalbewijzen van de premie op. En laat ze ons even zien. Neem je de verbouwing zelf in de hand, ook dan, laat het ons even weten. Dan kunnen wij ervoor zorgen dat de kans op voldoende schadevergoeding zo groot mogelijk is. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens