Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0297-563540
  • info@vanderschot.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

30-08-2018

Schadevrije jaren kwijt. Hoe kan dat?

Bij een autoverzekering is het wel handig om 'schadevrije jaren' te hebben. Want dat scheelt fors in de premie. Het kost tientallen euro’s per maand extra als je ze niet hebt. Hoe verlies je ze?

Natuurlijk raak je schadevrije jaren kwijt wanneer je een claim op je autoverzekering moet doen. Maar dat is niet de enige manier om ze kwijt te raken. Wanneer je een aantal jaren helemaal geen autoverzekering meer op jouw naam hebt staan, kunnen de eerder opgebouwde rechten ook verdwijnen. 

Hoe kom je aan schadevrije jaren?

Je krijgt ze als je met een auto die je op jouw naam verzekerd hebt gedurende één jaar geen schade claimt op de autoverzekering. Eén jaar geen schade betekent één schadevrij jaar. En ook al zijn ruitschade en hagelschade gewoon 'schades', over het algemeen hebben die schades geen invloed op het aantal schadevrije jaren. Net als 'brand', 'storm' en (meestal) 'diefstal', zijn het schades die je dus meestal ongestraft kunt claimen. Trouwens ook als een geclaimde schade weer verhaald kan worden op iemand anders, heeft de claim geen invloed op het aantal schadevrije jaren.

Maar de meeste andere schades dus wel. Zij zorgen voor een verlaging van het aantal schadevrije jaren. 

Hoeveel invloed heeft het aantal schadevrije jaren op de premie?

De impact op de premie hangt onder andere af van de gekozen verzekeringsvorm, de cataloguswaarde van de auto en het gewicht. Voor de WA casco (all-risks) autoverzekering voor een middenklasse auto kan het verschil in premie tussen nul en tien schadevrije jaren wel 50 euro per maand schelen. Onderschat het belang van deze opgebouwde jaren dus niet. Kies je alleen voor de WA verzekering? De invloed van de schadevrije jaren is dan kleiner. Dat komt door de lagere gemiddelde premie.

Je kunt de schadevrije jaren ook laten verlopen

Vreemd genoeg kun je jouw schadevrije jaren ook verliezen door ze niet meer actief te gebruiken. Tot een aantal jaren geleden vervielen opgebouwde schadevrije jaren al nadat ze één jaar niet meer waren gebruikt. Dus één jaar geen autoverzekering op naam kon er voor zorgen dat alle opgebouwde jaren verloren gingen. Verzekeraars zagen in dat het onredelijk was en hebben ze langer geldig gemaakt. Ze zijn nu twee of drie jaren geldig. De geldigheidsduur kan per verzekeraar verschillen.

Door een geclaimde schade lever je vijf schadevrije jaren in

Een niet verhaalbare schade claimen op de autoverzekering kan jou vijf schadevrije jaren kosten. Je doet er daarna dus vijf jaren over om weer op het oude aantal schadevrije jaren te komen. Daarom kan het verstandig zijn de kleinere schades toch maar niet te claimen. Want je zou er dus 5 schadevrije jaren door kunnen verliezen. En dat kan een forse invloed hebben op de premie. 
Is de tegenpartij aansprakelijk voor jouw schade, en kan de schade met succes op de tegenpartij worden verhaald? Dan kun je jouw schade over het algemeen rustig claimen, zonder dat het ten koste gaat van jouw schadevrije jaren. 

Hoe kom je achter het aantal schadevrije jaren?

Tegenwoordig vermelden de verzekeraars het aantal opgebouwde jaren op het polisblad. Maar wij kunnen je er natuurlijk ook alles over vertellen. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens