Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0297-563540
  • info@vanderschot.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

23-08-2018

Hoverboard: Leuk. Maar is dat wel verzekerd?

Het Nederlandse straatbeeld verandert. Er verschijnen steeds meer vormen van vervoer, al dan niet gemotoriseerd. Maar met de hoverboard moeten we toch wel extra voorzichtig zijn....

De hoverboard. Een leuk apparaat waar je je mee kunt voortbewegen. In het begin vooral populair bij kinderen, maar steeds vaker wordt deze hoverboard ook gebruikt door volwassenen. Maar het is goed te weten, dat dit bij schade tot de nodige problemen leiden. Want niet iedere verzekering sluit daar goed op aan.

Hoverboard

Een hoverboard bestaat uit een plank met een ingebouwde accu en met aan weerszijden wieltjes. Het apparaat heeft geen stuur. De berijder stuurt de plank door zijn gewicht te verplaatsen. Afhankelijk van het gewicht van de berijder, de ondergrond en helling kan de Hoverboard een snelheid behalen van rond de 15 km/u. 

Verbod voor openbare weg

Formeel is het in Nederland verboden om met een Hoverboard op de openbare weg te rijden. Ook op fietspaden en op de stoep is het rijden met een Hoverboard niet toegestaan. De wetgever eist namelijk dat gemotoriseerde voertuigen een stuur hebben. En dat heeft een Hoverboard dus niet.

En hoe zit dat qua verzekering?

Eigenlijk is dat nog het eenvoudigste. Een hoverboard is een motorvoertuig. En volgens de Nederlandse wetgeving moeten die verplicht tegen WA verzekerd zijn. Vergelijk het met een auto of scooter. 

Aansprakelijkheid jegens derden

Wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer met de hoverboard schade aan anderen wordt toegebracht? Denk aan het niet op tijd kunnen remmen waardoor hard tegen een geparkeerde auto wordt gebotst, met voor de auto een deuk tot gevolg. Of denk een botsing met een voetganger die ongelukkig ten val komt en zijn arm breekt.

Voor dit soort schades denken de meeste mensen gelijk aan hun Aansprakelijkheidsverzekering Voor Particulieren. Maar verzekeraars blijken daar in de praktijk een zeer verschillend beleid bij te hanteren.

Veel verzekeraars sluiten elke vergoeding voor schade met een motorrijtuig uit. En omdat een hoverboard formeel een motorvoertuig is, zullen die verzekeraars iedere veroorzaakte schade dus afwijzen qua dekking. De berijder of diens ouders zullen de door hen veroorzaakte schade dan zelf moeten betalen.
Sommige andere verzekeraars verlenen wel dekking, mits de Hoverboard niet harder kan dan een in de polisvoorwaarden opgenomen maximumsnelheid. En weer andere verzekeraars verlenen wel dekking als de berijder een kind is, maar niet wanneer de berijder een volwassene is.

Wel op de hoverboard? Vraag ons dan hoe het zit met uw AVP

Wilt u of uw kinderen toch op een hoverboard? Bel ons dan met de vraag welke dekking uw AVP op dit gebied heeft. Wij zoeken dit graag voor u uit!

 

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens