Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0297-563540
  • info@vanderschot.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

24-07-2018

Zijn schulden te voorkomen?

Schulden voorkomen kun je natuurlijk dankzij een goede administratie en strakke regels. Toch kan dat soms toch tegen zitten. Want door tegenslagen en onvoorziene uitgaven kan dat ineens heel anders lopen.

Als je weet wat er maandelijks binnenkomt en wat eruit gaat, kun je goed de controle houden over het geld. Maar maandelijks 'goed rond komen' is helaas niet voor iedereen weggelegd. Problematische schulden liggen dan op de loer. Zeker als het opbouwen van een spaarkapitaal niet wil lukken.

Vragen om schulden? 

Niemand vraagt er echt om, om in de schulden terecht te komen. Toch kun je, door een verkeerde manier van denken over geld, vroeg of laat echt in de problemen komen. Geld moet rollen wordt vaak gezegd, maar dat is maar gedeeltelijk waar. Want een gedeelte van het geld moet juist niet rollen. Dat moet gereserveerd worden. 
Immers vroeg of laat komt echt iedereen een keer voor grotere uitgaven te staan, al is de term 'grotere uitgaven' voor iedereen verschillend.

Het vervangen van een kapotte auto is bijvoorbeeld voor vrijwel iedereen een grote uitgave. Maar voor anderen kan zelfs het vervangen van een kapotte TV of wasmachine al een enorme aanslag op de financiële middelen betekenen. En wanneer er dan geen reserves zijn, zal er geleend moeten worden. En dat is nu eenmaal niet gratis.
Extra vervelend wordt het, wanneer kort daarna opnieuw een grotere uitgave gedaan moet worden. Want dan moet er opnieuw geleend worden. En al die leningen slokken dan steeds meer van het maandelijkse inkomen op. 

Wat kun je doen om schulden te voorkomen?

Daarom kan het verstandig zijn constant een financiële reserve achter de hand te houden. Gewoon iedere maand een vast bedrag van het inkomen overboeken naar een spaarrekening. 'Voor het geval dat....'
En moet die reserve een keer toch aangesproken worden? Dan zullen de maandelijkse spaarbedragen ervoor zorgen, dat die reserve weer snel op peil is. 

Plezierige bijkomstigheid

Wie eenmaal gewend is aan maandelijks reserveren zal tot de ontdekking komen, dat een 'reserve' gemakkelijk kan doorgroeien tot een klein vermogen. En dat dát plezierig is, kan iedereen je vertellen die met pensioen is. 

Dreigen er schulden? Schakel de hulp in van de gemeente

Problematische schulden ontstaan vaak door een gebrek aan overzicht op de inkomsten en de uitgaven. Plan minimaal één keer per twee weken een dag in waarin je alle financiële zaken doorneemt. Zodra je merkt dat er maandelijks meer uit gaat dan er in komt, kun je gelijk actie ondernemen. Kun je het niet eenvoudig zelf meer behappen? Wacht niet langer en schakel hulp in. Hiervoor kun je het beste terecht bij de gemeente.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens