Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0297-563540
  • info@vanderschot.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

13-07-2018

Hoe een telefoonabonnement invloed heeft op een hypotheek

Een telefoonabonnement met een smartphone erbij wordt als een lening gezien. Hoeveel invloed heeft dit op de hypotheek? Is een telefoon op afbetaling wel slim? 

Door een ‘gratis’ telefoon bij een telefoonabonnement kan de aankoop van een huis misschien net niet doorgaan. De telefoon is namelijk niet gratis, het maandelijkse bedrag dat je overmaakt aan jouw telefoonbedrijf is deels een abonnement en deels het afbetalen van een lening.

Hoe heeft een telefoonabonnement invloed op mijn hypotheek?

Bij een bestaande hypotheek speelt het afsluiten van een telefoonabonnement natuurlijk geen enkele rol. Die hypotheek 'loopt' al.
Anders wordt het wanneer je een nieuwe hypotheek gaat afsluiten. Want om na te gaan of de lasten daarvan verantwoord zijn, wordt door de bank nauwkeurig nagegaan welke andere verplichtingen je allemaal bent aangegaan. Want al die verplichtingen samen bepalen mede of je ook de aangevraagde hypotheek goed kunt dragen.

Zodra je overweegt een huis te kopen, of een bestaande hypotheek over te sluiten, is het dus even opletten bij het afsluiten van een telefoonabonnement. Want zodra je een telefoonabonnement kiest waarin een 'lening' zit verstopt voor een telefoon die duurder is dan eur.250.-- volgt direct een registratie bij het BKR. En vanaf dat moment heeft de lening ook invloed op wat je maximaal op jouw inkomen aan hypotheek kunt krijgen.

Hoeveel kun je minder lenen door de lening voor de telefoon?

Dat hangt met name af van de vraag hoe duur de telefoon is die je met jouw abonnement 'meefinanciert'. Bij een Samsung S9 of een iPhone 8 kan de maximale hypotheek op jouw inkomen bijvoorbeeld al meer dan 10.000 euro lager uitvallen.
En dát kan dus betekenen, dat je het huis dat jij op het oog hebt, net niet kunt kopen. 

Hoe voorkom je een lagere maximale hypotheek?

Ga je mogelijk de komende twee jaren een huis kopen? Zorg er dan voor, dat in het abonnement geen ´gefinancierde telefoon' verstopt zit.

Bij het kopen van een eigen huis heb je tegenwoordig heel wat eigen geld nodig. Een meegefinancierde telefoon zorgt ervoor, dat de maximaal verantwoorde lening lager wordt. Met als gevolg, dat je nóg meer eigen geld moet meenemen.
Verstandiger is om dan een deel van de telefoonlening direct af te betalen, zodat het kredietbedrag voor de telefoon lager wordt dan die genoemde eur.250.--. Of, beter nog, ga niet voor het laatste model mobiele telefoon.
Want zodra in het abonnement geen lening meer verstopt zit, volgt er ook geen registratie bij het BKR en nemen jouw kansen op een maximale hypotheek weer toe. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens