Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0297-563540
  • info@vanderschot.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

12-06-2018

Samenwonen? Lees onze financiƫle tips.

Samenwonen lijkt eigenlijk heel vrijblijvend, maar er moet wel het nodige geregeld worden. Bijvoorbeeld een samenlevingscontract. En zelfs dat is niet voldo0ende. 

Samenwoners zijn niet automatisch elkaars erfgenamen. Dit kan bij overlijden van één van beide verstrekkende gevolgen hebben. De nalatenschap gaat dan namelijk naar de kinderen of de ouders en broers en zussen van de overledene. Dit is op te lossen met een testament. Dit is gelijk één van de belangrijkste tips voor mensen die gaan samenwonen. Maar er zijn meer omstandigheden waar je rekening mee moet houden.

Laat een samenlevingscontract opstellen

Het nut van een samenlevingscontract moet je niet onderschatten. In de overeenkomst kunnen jullie afspraken maken over de kosten en bezittingen, maar dat is nog maar een deel van de het verhaal.

Het samenlevingscontract kan er namelijk ook voor zorgen, dat de samenwonende partners over en weer ook in de pensioenregelingen als partner aangemerkt worden. Op die manier wordt geregeld, dat na een overlijden ook rechten kunnen gaan ontstaan op nabestaandenpensioen. 

Daarnaast kan het een verschil maken voor de hoogte van de te betalen erfbelasting bij overlijden. Wat dat betreft is zelfs een gesprek met een notaris aan te raden.

Gezamenlijk de vaste lasten dragen

Onderling moeten er hoe dan ook afspraken gemaakt worden over het betalen van de vaste lasten. Wie betaalt welke kosten? Open bij voorkeur een gezamenlijke rekening om het eenvoudig te houden en betaal de vaste lasten van deze betaalrekening. Het meest praktisch is het om die rekening te voeden met maandelijkse automatische overboekingen vanaf de beide salarisrekeningen. Dan hoeven ook daar geen discussies over te ontstaan. Verdient één van beide meer dan de ander? Dan zou afgesproken kunnen worden om de gezamenlijke kosten te verdelen volgens een bepaalde verdeelsleutel. De meest verdienende draagt bijvoorbeeld 70 procent van de lasten en de minst verdienende 30 procent.

Let op bij een eigen woning

Indien één van de partners een huis bezit moeten er ook afspraken gemaakt worden over de hypotheekkosten en het onderhoud. Bij het verbreken van de relatie heeft de partner die het huis niet bezit geen rechten. Dat is nogal zuur als beide partners in het huis geïnvesteerd hebben. Ga hierover in gesprek met de notaris en maak er duidelijke schriftelijke afspraken over. Ook hierbij moet er weer goed gelet worden op hoe het geregeld is bij overlijden van één van beide.

Leningen op één of op twee namen?

Afhankelijk van wat jullie vastleggen in de samenlevingsovereenkomst moet er ook goed gelet worden op schulden. Want een schuldeiser spreekt in principe alleen de contractpartij aan. Als maar één van beide de lening aangevraagd heeft, is ook alleen diegene verantwoordelijk voor de terugbetaling. 

Het zal duidelijk zijn, dat samenwonen echt meer is, dan alleen de voordeur delen. Daarom: leg de afspraken vast in een samenlevingscontract. Het voorkomt veel onenigheid.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens