Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0297-563540
  • info@vanderschot.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

22-03-2018

Is een tweede auto echt goedkoper te verzekeren?

Een tweede auto binnen een gezin kan in sommige gevallen meeliften op de opgebouwde schadevrije jaren van de eerste auto. Wat zijn de voorwaarden?

Niet iedereen heeft het geluk om dichtbij huis te werken. Daardoor zijn bij tweeverdieners ook vaak twee gezinsauto’s noodzakelijk. De kosten van twee auto's zijn al hoog genoeg, besparen op de autoverzekering zou dus goed uit komen. Hoe kun je de premie zo laag mogelijk houden?

Profiteren van de al opgebouwde schadevrije jaren

Heb je met de eerste auto al samen schadevrije jaren opgebouwd? Dan is het toch niet terecht dat je voor een tweede auto weer moet beginnen met nul schadevrije jaren? Gelukkig denken veel verzekeraars er net zo over. Ze bieden een zogenaamde tweedeautoregeling aan. In dat geval wordt voor het bepalen van de premie voor de tweede autoverzekering rekening gehouden met de opgebouwde schadevrije jaren in de eerste autoverzekering. Heb je bijvoorbeeld 15 schadevrije jaren? Dan krijg je voor de tweede auto ook de maximale korting op de verzekering.

Je krijgt geen schadevrije jaren cadeau

Door de tweedeautoregeling krijg je korting cadeau, maar geen schadevrije jaren. Zodra je de autoverzekering voor de tweede auto weer beëindigt, wordt er voor de schadevrije jaren gekeken naar de werkelijk opgebouwde jaren. Je hebt bijvoorbeeld drie jaren geen schades veroorzaakt in de tweede auto. Bij beëindiging van de verzekering heb je dan recht op drie schadevrije jaren.

Schade aan de ene auto heeft geen invloed

Stel, in de eerste auto zijn 10 schadevrije jaren opgebouwd. Waarna een extra auto wordt gekocht. Voor het verzekeren ervan wordt gebruik gemaakt van de tweedeautoregeling. Vervolgens veroorzaak je met de eerste gezinsauto een schade. Hierdoor zakt op die polis het aantal schadevrije jaren naar 5. De tweede auto heeft hier geen schade en behoudt dus gewoon zijn korting. En wordt daarna één van beide autoverzekeringen beëindigd, dan wordt voor die ene auto gewoon rekening gehouden met het aantal schadevrije jaren dat op dat moment geldt. 

Hoe zit het met de auto voor jouw zoon of dochter?

Jonge bestuurders veroorzaken naar verhouding meer ongelukken, dus betalen ze een hogere premie. Ze hebben ook nog de pech dat ze nog geen schadevrije jaren op naam hebben. Daardoor zal een simpele WA-verzekering al snel heel wat steviger zijn dan die van beide ouders. En dan hebben we het nog niet eens over een all-risks-verzekering.
Vaak wordt dan gedacht, dat die auto als 'tweede gezinsauto' meeverzekerd kan worden. Helaas kan dat niet. De tweedeautoregeling geldt alleen voor de partners onderling en niet voor de kinderen. Ook als één van de kinderen de regelmatige bestuurder is, kun je geen gebruik maken van de tweedeautoregeling. Kinderen die binnen een gezin hun eigen auto kopen zullen dus echt met de bij hen horende korting moeten beginnen. Al kan dat soms nog wel meevallen. Want ook daar geldt: goed vergelijken. En dat doen we graag voor je. 

 

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens