Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0297-563540
  • info@vanderschot.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

08-03-2018

Is extra aflossen op een hypotheek verstandig?

De toezichthouder AFM wil dat banken het extra aflossen op de aflossingsvrije hypotheek en de beleggingshypotheek aanmoedigen. Waarom geven ze dit advies?

Heb je al een bestemming voor het vakantiegeld van mei 2018? Als het aan de AFM (Autoriteit Financiële Markten) ligt gaan huiseigenaren met bepaalde hypotheekvormen het geld gebruiken om de hypotheekschuld te verlagen. Ze trekken deze conclusie na een experiment dat ze samen met de ING en Florius hebben uitgevoerd. Banken zouden aflossingen moeten stimuleren.

Waarom extra aflossen?

Aan de aflossingsvrije hypotheek en de beleggingshypotheek kleven gevaren. Een aflossingsvrije hypotheek wordt immers niet afbetaald? De hypotheeklasten blijf je dus ook betalen na jouw pensionering. De schuld wordt pas afbetaald na het verkopen van het huis.
En in de beleggingshypotheek wordt maandelijks wel een bepaald bedrag belegd, om met het belegde kapitaal op de einddatum van de hypotheek de schuld (deels) af te lossen. Maar beleggingen zijn nooit gegarandeerd. En dus is de (volledige) aflossing in deze hypotheekvorm niet zeker.
Door extra aflossingen worden de gevaren ingedamd. De overblijvende hypotheeklasten moeten straks namelijk wel betaalbaar blijven, ook in de toekomst.

Wat zijn de uitkomsten van het experiment van de AFM?

Via sms-berichtjes en brieven met een voucher hebben de ING en Florius hun klanten met een hypotheek gewezen op de gevaren van de hypotheekvormen die de betreffende klanten hebben. Hierbij is gebruik gemaakt van gedragswetenschappelijk onderzoek. Door het actief benaderen waren de klanten eerder bereid om iets aan hun huidige hypotheekschuld te doen. Huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek of een beleggingshypotheek kunnen door het actief benaderen bewogen worden om extra af te lossen of om de hypotheek om te zetten naar een andere hypotheekvorm.

De aflossingsvrije hypotheek is toch niet meer af te sluiten?

Tot 2013 werden de meeste hypotheken afgesloten met een aflossingsvrij deel erin. Op deze manier werden de maandlasten zo laag mogelijk gehouden. Voor nieuwe hypotheken wordt de aflossingsvrije hypotheek ontmoedigd. Want, nieuw afgesloten, geeft deze vorm geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. 
De Nederlandse hypotheekschuld bedraagt 340 miljard euro. Meer dan de helft van de hypotheken (55 procent) bestaat uit beleggingshypotheken en aflossingsvrije hypotheken. De angst bestaat dat deze hypotheken een probleem gaan vormen in de toekomst.

Is extra aflossen op de hypotheek verstandig?

Dat lijkt een eenvoudige vraag, maar deze vraag is niet in z’n algemeenheid te beantwoorden. Dit moet namelijk per situatie beoordeeld worden. Extra aflossen verlaagt de hypotheekschuld, maar het besteedbaar houden van geld heeft ook grote voordelen. Bovendien is het extra aflossen niet binnen alle hypotheekvormen verstandig. Het blijft maatwerk. Neem pas een beslissing hierover nadat je goed bent geïnformeerd. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens