Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0297-563540
  • info@vanderschot.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

01-03-2018

'Goedkoper autoverzekering' blijkt erg duur

De proef met prepaid autoverzekeringen is een succes, zegt initiatiefnemer Nationale-Nederlanden. Maar laten we die geweldige aanbieding eens wat beter bekijken. 

Bij de prepaidproef, die de naam Bundelz draagt, koop je ‘verzekeringsbundels’ waarmee je, voor iedere bundel, 1.000 km. per jaar mag rijden. Voor een gewone WA-verzekering betaal je daarvoor per bundel 50 euro per jaar, als je meer dan acht schadevrije jaren hebt. En 70 euro per jaar bij minder dan 8 schadevrije jaren.
Dat is niet duur. 
Voor een All-risks (WA-casco) verzekering betaal je voor iedere 1000 km. per jaar 20 euro meer. Nog steeds niet duur. 
Als extra optie kan nog een inzittendenverzekering worden afgesloten van 5 euro eveneens voor iedere 1.000 km.

 

Maximum

Per jaar mag je maximaal 7 bundels kopen, zodat je maximaal 7000 km. per jaar mag rijden. Om dat strikt te controleren, stuurt Bundelz een kilometerteller mee die de polishouder moet installeren. De verzekeraar stelt dat men zich daarmee richt op de “af-en-toe-rijder”, die wel een auto heeft, maar gemiddeld minder dan 100 kilometer per week rijdt. En dat maakt het al redelijk ingewikkeld. Want 7000 km. per jaar is in de meeste gevallen niet zo veel. En wat doe je wanneer je onverhoopt toch meer zou rijden?

Jaarpremie

Wie dus inderdaad maximaal 7000 km. per jaar rijdt, zal dus 7 'bundels' moeten kopen. Hiervan uitgaand en afhankelijk van de omstandigheden betaal je dan per jaar:

  • Voor WA en meer dan 8 schadevrije jaren: 350 euro 
  • Voor WA Casco en meer dan 8 schadevrije jaren: 490 euro
  • Voor WA en minder dan 8 schadevrije jaren: 490 euro
  • Voor WA Casco en minder dan 8 schadevrije jaren: 560 euro.

Hoe goedkoop is dat eigenlijk?

Hoe verhoudt zich dit tot reguliere verzekeringen? Wanneer wij in onze systemen de mogelijkheden met elkaar vergelijken zien we, dat bij een WA-verzekering en maximaal 7.500 km een gewone autoverzekering niet duurder hoeft te zijn dan zo’n 300 euro (bij 8 schadevrije jaren).
Bij een WA-casco verzekering lopen de goedkope opties uiteen van 430 euro tot 490 euro per jaar. Al hangt dat allemaal natuurlijk ook nauw samen met het type auto. Echt goedkoop zal deze nieuwe autoverzekering dus niet vaak zijn.

Eigen risico

Maar, en dit is een extra addertje onder het gras, bij Bundelz moet de polishouder ook nog eens rekening houden met een eigen risico van maar liefst 500 euro. In relatie tot de premie is dat erg hoog. Volgens Bundelz is dit nodig om de premie relatief laag te kunnen houden.
Maar bij de 'gewone' WA-verzekeringen, is het eigen risico nul euro en bij casco verzekeringen loopt dit uiteen van 125 tot 350 euro.

Dus?

Verzekeren is op zich al een knap ingewikkelde materie. Want voorwaarden en omstandigheden verschillen nu eenmaal enorm. En dat maakt vergelijken eigenlijk iedere keer weer noodzakelijk. Iets dat we ook graag voor je blijven doen.
Maar wanneer zo'n vergelijking op voorhand al duidelijk maakt, dat deze nieuwe autoverzekering voor consumenten zelden interessant is, zou de betrokken verzekeraar zich af moeten vragen of de markt daar wel een dienst mee wordt bewezen. Al was het alleen maar omdat een verzekering waar het eigen risico zelfs nog hoger is dan de (niet echt lage) jaarpremie, de consument bij schade wel erg hard afstraft. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens